Ουρολοιμωξεις

Ουρολοιμωξεις

Η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος από παθογόνους μικροοργανισμούς όπως βακτήρια, μύκητες και σπανιότερα ιούς ονομάζεται ουρολοίμωξη.

Στο Urology Care –Ουρολογικό Κέντρο Νέας Σμύρνης παρέχουμε πλήρη διαγνωστικό έλεγχο και προσφέρουμε εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση. Ανάμεσα στις υπηρεσίες που προσφέρουμε είναι η ουρηθρο-κυστεοσκόπηση και η θεραπεία με ενδοκυστικές εγχύσεις υαλουρονικού οξέος.

Για περισσότερες πληροφορίες κλείσε το ραντεβού σου με τον Χειρουργό Ουρολόγο-Ανδρολόγο Dr Ιωάννη Μπέη στο UrologyCare στη Νέα Σμύρνη.

Η ουρολοίμωξη αποτελεί το δεύτερο πιο συχνό τύπο λοίμωξης στον άνθρωπο με τις γυναίκες να είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς κυρίως εξαιτίας ανατομικών ιδιαιτεροτήτων (μικρό μήκος ουρήθρας που εκβάλλει στον κόλπο και είναι σε στενή γειτνίαση με τον πρωκτό). Άλλοι λόγοι μπορεί να είναι η χρήση μέσων αντισύλληψης, οι μικροτραυματισμοί κατά τη σεξουαλική επαφή και η εμμηνόπαυση. Μία στις 2 γυναίκες αναμένεται να αναπτύξουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο στη ζωή τους. Οι ουρολοιμώξεις στους άνδρες είναι λιγότερο συχνές, συνήθως είναι περιπεπλεγμένες και απαιτούν μεγαλύτερης διάρκειας θεραπεία.

Καθαρά τοπογραφικά ταξινομούνται οι ουρολοιμώξεις σε ανώτερου ουροποιητικού (πυελονεφρίτιδα) και κατώτερου ουροποιητικού (ουρηθρίτιδα, κυστίτιδα) ενώ στους άνδρες μέσω μικροβίων του ουροποιητικού δύναται να προκληθεί φλεγμονή των γεννητικών οργάνων (προστατίτιδα, επιδιδυμίτιδα/ορχίτιδα)

Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με τον εντοπισμό της λοίμωξης, το φύλο και την ηλικία του ασθενούς.

ΟΞΕΙΑ ΚΥΣΤΙΤΙΔΑ

Η πλέον συχνή ουρολοίμωξη στις γυναίκες είναι η μη επιπλεγμένη οξεία μικροβιακή κυστίτιδα με κλασικά ως συμπτώματα τον καύσο και το τσούξιμο κατά την ούρηση η οποία είναι συνήθως επιτακτική. Υπάρχει έντονη η αίσθηση ότι η κύστη δεν αδειάζει τελείως με αποτέλεσμα συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα με μικρό όγκο αποβαλόμενων ούρων. Πολλές φορές μπορεί να παρατηρηθεί μικρή ποσότητα αίματος ή λιγότερο συχνά μεγαλύτερη αιμορραγία (αιμορραγική κυστίτιδα). Η διάγνωση γίνεται μετά από γενική ούρων, καλλιέργεια και αντιβιόγραμμα. Δίνεται αντιβιοτική αγωγή σύμφωνα με την ευαισθησία του παθογόνου μικροβίου και συστήνεται άφθονη λήψη υγρών. Η επαναληπτική εξέταση ούρων 10 ημέρες μετά το πέρας της αγωγής θα επιβεβαιώσει την εκρίζωση του μικροοργανισμού.

ΟΞΕΙΑ ΠΥΕΛΟΝΕΦΡΙΤΙΔΑ

Η παλινδρόμηση μικροβίων από την ουροδόχο κύστη στα νεφρά μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη της νεφρικής πυέλου. Η πυελονεφρίτιδα είναι πολύ σοβαρή λοίμωξη με συμπτώματα όπως υψηλός πυρετός και ρίγος, πόνος στο σύστοιχο νεφρό, κακουχία, ναυτία και εμετοί. Χρειάζεται άμεση θεραπεία λόγω του υψηλού κινδύνου να οδηγήσει σε ουροσύψη. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο επείγουσα σε περίπτωση επιπλεγμένης πυελονεφρίτιδας όταν δηλαδή ταυτόχρονα με τη φλεγμονή υπάρχει εμπόδιο στην απορροή των ούρων από τα νεφρά στην ουροδοχο κύστη (λίθος, στενωσεις ,όγκος ουρητήρα). Η διάγνωση πρέπει να γίνει άμεσα με εργαστηριακό έλεγχο για την ανάδειξη των μικροβίων και τις ευαισθησίας τους στα αντιβιοτικά, αξιολόγηση της βαρύτητας της φλεγμονής μέσω των ανάλογων βιοχημικών δεικτών καθώς και απεικονιστικό έλεγχο για την ανάδειξη ενδεχόμενης απόφραξης. Η απόφραξη αίρεται με χειρουργική τοποθέτηση ουρητηρικού καθετήρα ή νεφροστομίας ενώ στον ασθενή χορηγείται ισχυρή ενδοφλέβια αντιβίωση και υποστηρικτική αγωγή.

ΟΥΡΗΘΡΙΤΙΔΑ

Δες πληροφορίες στο άρθρο για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑ

Δες πληροφορίες στο άρθρο για την προστατίτιδα

ΕΠΙΔΙΔΥΜΙΤΙΔΑ

Η επιδιδυμίδα είναι όργανο του ανδρικού γεννητικού συστήματος που εντοπίζεται στο επάνω μέρος του όρχι και χρησιμεύει στην αποθήκευση και μεταφορά των σπερματοζωαρίων από τον όρχι στο σπερματικό πόρο. Τα συνήθη μικρόβια που προκαλούν τη φλεγμονή είναι το e-coli και ο εντερόκοκκος ενώ συχνά ανιχνεύονται σε νεότερες ηλικίες σεξουαλικώς μεταδιδόμενα μικρόβια όπως τα χλαμύδα και το μυκόπλασμα. Κλινικά ανευρίσκεται ευαισθησία, ερυθρότητα και διόγκωση στη σύστοιχη πλευρά του οσχέου, πυρετός, καταβολή και δυσουρία. Η εκσπερμάτιση μπορεί τελος να είναι επώδυνη. Ενδεχόμενη συμμετοχή του όρχι στη φλεγμονή οδηγεί σε ορχεοεπιδιδυμίτιδα. Σε αυτή την περίπτωση η βαρύτητα των συμπτωμάτων είναι ακόμα πιο έντονη.  Η διάγνωση της επιδιδυμίτιδας τίθεται μετά από κλινική εξέταση και εργαστηριακό έλεγχο. Ο υπέρηχος του οσχέου έχει θέση κυρίως για τον αποκλεισμό της δημιουργιας αποστήματος το οποίο χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση καθώς και τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων με παρόμοια κλινική εικόνα.  Η θεραπεια βασίζεται κυρίως στην αντιβιοτική αγωγή ενώ επικουρικά δίνονται αντιφλεγμονώδη και συστήνεται η χρήση ειδικών σπασουάρ.

ΥΠΟΤΡΟΠΙΑΖΟΥΣΕΣ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

Υποτροπιάζουσες θεωρούνται οι ουρολοιμώξεις όταν εμφανίζονται με συχνότητα τουλάχιστον τριών το χρόνο ή δύο το τελευταίο εξάμηνο. Είναι συχνό φαινόμενο κυρίως στις γυναίκες επηρεάζοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. Η διάγνωση στηρίζεται στον εργαστηριακό έλεγχο με καλλιέργειες ούρων ενω σε επιλεγμένες περιπτώσεις συστήνεται περαιτέρω διερεύνηση με κυστεοσκόπηση.

ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ  ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΩΝ

  1. Πολύ σημαντική είναι η πρόσληψη υγρών το λιγότερο 1,5 λίτρα ημερησίως έτσι ώστε η άφθονη παραγωγή ουρων να εμποδίζει την προσκόλληση μικροβίων
  2. Κένωση της ουροδόχου κύστης χωρίς καθυστέρηση αφότου επέλθει το αίσθημα ούρησης
  3. Αποφεύγετε τη χρήση στενών ρούχων και συνθετικών εσωρούχων
  4. Πολύ καλή υγιεινή και προσεχτικό σκούπισμα μετά την ούρηση ή αφόδευση με φορά από εμπρός προς τα πίσω
  5. Μετά τη σεξουαλικη επαφή ουρείτε και με άφθονο χλιαρό νερό πλένετε τα γεννητικά όργανα έτσι ώστε να απομακρυνθούν τα τυχόν μικρόβια πέριξ της ουρήθρας
  6. Αποφυγή αντισηπτικών στον κόλπο ή ανάλογων σκευασμάτων που μπορεί να επηρεάσουν το pH του κόλπου διαταράσσοντας τη φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα
  7. Μετά από πρωκτική επαφή απαγορεύεται η είσοδος στον κόλπο. Συνίσταται καλό καθάρισμα των γεννητικών οργάνων και χρήση προφυλακτικού
  8. Σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες η έλλειψη οιστρογόνων οδηγεί σε ξηρότητα των βλεννογόνων διευκολύνοντας την παλλινδρόμηση των μικροβίων προς την κύστη. Εφόσον δεν υπάρχουν αντενδείξεις συνιστάται θεραπεία με οιστρογονικά υπόθετα.
  9. Λήψη προβιοτικών, cranberry, D-manosse σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ουρολόγου.
  • Θεραπεία με χαμηλής δόσης αντιβιοτικά σχήματα για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή ως προφύλαξη μετά τη σεξουαλική επαφή σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ουρολόγου
  • Θεραπεία με ενδοκυστικές εγχύσεις υαλουρονικού οξέος για αναπλήρωση της GAG στιβάδας στην ουροδόχο κύστη εμποδίζοντας έτσι την προσκόλληση των μικροβίων.

Για περισσότερες πληροφορίες κλείσε το ραντεβού σου με τον Ουρολόγο Dr Ιωάννη Μπεη στο UrologyCare στη Νέα Σμύρνη.

Έκθεση εικόνων

Επικοινωνήστε μαζί μου

Τηλ.: 2109342318

Κιν.: 6948522214

Βασικό Μενού